gezond leven

Published on oktober 25th, 2013 | by Marlou

COPD

COPD is de verzamelnaam die wordt gebruikt voor chronische longziekten zoals chronische bronchitis en longemfyseem. De afkorting COPD staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. Deze verzamelnaam wordt eigenlijk gebruikt voor aandoeningen van de longen en luchtwegen, die ervoor zorgen dat er voortdurend vernauwing van de luchtwegen plaatsvindt.

Als gevolg van COPD kan men kortademig worden tot volledige invaliditeit. Er is geen genezing voor COPD, maar er zijn wel manieren om een positieve invloed op het verloop van de ziekte te creëren. Met een gezonde leefwijze en een behandeling met de juiste geneesmiddelen kan men positieve resultaten behalen.

COPD in Nederland

In Nederland heeft 2% van de bevolking COPD. Het merendeel van de mensen met COPD zijn oudere mensen, maar de ziekte wordt ook bij jongere mensen geconstateerd. Er worden wereldwijd steeds meer mensen met COPD gediagnosticeerd. COPD wordt in vele gevallen veroorzaakt door jarenlang roken. De ziekte ontstaat geleidelijk en openbaart zich meestal rond het 40ste levensjaar. Omdat het een geleidelijk proces is, hebben veel mensen niet in de gaten dat ze COPD hebben.

Bij COPD is het belangrijk om de aandoening tijdig te signaleren, zodat er op tijd iets aan de levensstijl veranderd kan worden om verdere problemen te verminderen.

Klachten verminderen

Een belangrijke stap om de klachten van bijvoorbeeld chronische bronchitis of longemfyseem te verminderen is het stoppen met roken. Ondanks dat de oorzaak van COPD bij de grote meerderheid wordt veroorzaakt door roken, kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Het is ook belangrijk om prikkels te vermijden, zoals bijvoorbeeld tabaksrook, bak- en braadluchtjes of agressieve schoonmaakmiddelen. Door het inademen van prikkelende stoffen kunnen de luchtw


About the AuthorBack to Top ↑