lichaam no image

Published on augustus 5th, 2014 | by Marlou

Functie van de alvleesklier

Elk orgaan van ons lichaam heeft zijn eigen functie en dit geldt natuurlijk ook voor de alvleesklier. De alvleesklier is een orgaan wat zich in de buikholte bevindt. Vaak wordt er gesproken over de alvleesklier en aandoeningen eraan, maar waar vind je de alvleesklier en wat is de functie ervan.

Waar bevindt de alvleesklier zich?

De alvleesklier bevindt zich in de buikholte, maar waar ligt deze dan precies? Dit kun je simpel uitleggen door het lichaam te verkennen. Vanuit de mond en keelholte loopt de slokdarm naar de maag en de maag staat in verbinding weer met de dunne darm. Het eerste stuk van de dunne darm wordt ook wel de twaalfvingerige darm genoemd.

De twaalfvingerige darm ligt om de kop van de alvleesklier heen gekruld. De alvleesklier is ontstaan vanuit de twaalfvingerige darm en staat via kanaaltjes in direct contact hiermee.

De functie van de alvleesklier

Al het voedsel wat vanuit de maag afkomstig is, is zeer zuur geworden door de maagsappen oftewel maagzuur. De darmen zijn niet goed bestand tegen dit zuur, dus zal de pH-waarde weer omhoog gebracht worden. Dit zal gebeuren door het produceren van waterstofcarbonaat via de alvleesklier. Dit is een basis wat vermengd is met zure voedselbrij wat de pH-waarde omhoog brengt.De alvleesklier geeft waterstofcarbonaat af via de kanaaltjes aan de twaalfvingerige darm.

Maar dat is nog niet alles, want de alvleesklier heeft ook nog een andere functie namelijk het produceren van hormonen (insuline) die nodig zijn voor de koolhydratenstofwisseling. Koolhydraten zijn afkomstig uit voeding en zorgen voor de eerste energiebehoefte van onder andere de spieren. Koolhydraten wordt omgezet in glucose, en insuline zorgt ervoor dat glucose in de cellen terecht komt. De alvleesklier geeft deze hormonen rechtstreeks af aan het bloed dus niet via de kanaaltjes die in verbinding staan met de twaalfvingerige darm.

Er zijn ook aandoeningen die je kunt hebben aan je alvleesklier. Lees hier verder wat voor alvleesklier aandoeningen er allemaal zijn.


About the AuthorBack to Top ↑