gezond leven no image

Published on oktober 29th, 2018 | by Marlou

0

Hoe te beginnen met hardlopen

Niets is lekkerder dan voldaan thuiskomen na het sporten. Dat kan natuurlijk bij de sportschool of op het voetbalveld, maar wanneer je liever individueel en buiten wil sporten kun je kiezen voor hardlopen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe begin je nou precies met hardlopen? Hieronder vindt je een aantal belangrijke tips van een ervaren hardloper om te starten met hardlopen zodat je lekker gezond en vitaal blijft of wordt.

Schoenen

Zorg altijd voor goede hardloopschoenen. De schok die op je knieën terecht komt van elke stap die je zet is groot en door de dunne zolen van normale schoenen wordt deze schok niet opgevangen. Hardloopschoenen zijn er voor gemaakt om deze schok op te vangen zodat de knieën minder belast worden en je langer plezier kan hebben tijdens het hardlopen.

Opbouwen

Overschat jezelf niet. Niet elke persoon kan direct 5 kilometer achter elkaar hardlopen. Het is zelfs zo dat het grootste gedeelte van de hardlopers dit niet de eerste keer redt ondanks dat het vaak genoemd wordt als beginafstand. Luister vooral naar jouw eigen lichaam en begin eens met een eind te wandelen. Hier kun je vervolgens stukjes rennen tussen plakken. Ook zijn er allerlei apps en schema’s die je kunt gebruiken. Je kunt ook online inspiratie opdoen.

Voeding en vocht

Leer ook omtrent voeding en vocht naar het lichaam te luisteren. Neem van tevoren wat te drinken en eventueel wat te eten, maar zorg ervoor dat je niet teveel drinkt of eet omdat dit allemaal bagage is op de hardlooptocht. Ook kun je snel last van je buik of blaas krijgen door teveel voeding en/of vocht.

Kleding

Zorg dat je goed aangekleed bent. In de winter is het een stuk frisser en is het dus handig om warmere kleding aan te trekken. Je krijgt het natuurlijk warm van het hardlopen, maar wanneer je gaat zweten kan het er voor zorgen dat je door het vocht afkoelt.

 

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer tips en trucs die jij kunt gebruiken om hard te gaan lopen en lekker gezond en vitaal te worden of blijven. Het belangrijkst blijft om naar je lichaam te luisteren. Veel sportplezier!

 

 


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑