gezond leven no image

Published on juli 5th, 2014 | by Marlou

Wat kun je tegen vocht vasthouden doen?

Het kan zomaar zijn dat in één keer je ring niet meer past of dat je voeten opgezwollen zijn. Maar toch weet je zeker dat je niet meer bent gaan eten. Dan kan het goed zijn dat je vocht vasthoudt en vooral in de zomermaanden houdt je meer vocht vast. Maar hoe komt dit en wat kun je er vooral tegen doen.

De oorzaken van vocht vasthouden

De oorzaken van vocht vasthouden kunnen verschillend zijn per persoon. Soms kan de een er meer last van hebben dan de ander. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:

●      Bepaalde medicatie heeft als bijwerking dat het vocht wordt vastgehouden.

●      Overgewicht. De doorstroming in het hele lichaam is niet goed.

●      Warm weer. Door de hogere temperaturen in de zomer gaan je bloedvaten in de zomer wijder openstaan. Daardoor kan het vocht zich makkelijker ophopen.

●      Het slikken van laxeerpillen. Laxeerpillen onttrekken vocht aan het lichaam. Je lichaam gaat dan vocht vasthouden.

●      Zwangerschap

●      Overmatige inname van zout

●      Koffie drinken (hierdoor wordt natrium beter opgenomen)

●      Vocht vasthouden kan ook een teken zijn van een verhoogde bloeddruk.

Tips tegen vocht vasthouden

Dit klinkt misschien raar, maar wanneer je vocht vasthoudt dan is het belangrijk om veel water te drinken. Indien je veel drinkt, kan je lichaam het overtollige vocht beter afvoeren en daarom is het verstandig om minstens 2 liter vocht per dag te drinken.

Een ander remedie tegen vocht vasthouden is minder zout eten. Zo kun je producten zoals gezouten nootjes, kaas, chips, soep en kant-en-klaar maaltijden beter vermijden. Daarnaast moet je ook beter opletten hoeveel zout je toevoegt aan een maaltijd. Lees hier meer tips over vocht vasthouden.


About the AuthorBack to Top ↑